section-6f4c926

Praktijk

  • Om praktijkexamen te mogen doen moet je eerst in het bezit zijn van het theoriecertificaat. Voor deelname aan het theorie examen moet je minimaal 16,5 jaar zijn. Voor het praktijkexamen moet je minimaal zeventien jaar zijn. Deze leeftijdsgrens geldt ook voor de rijlessen. Het CBR verzorgt in Nederland de rij-examens. Tijdens het examen beoordeelt het CBR of je goed in staat bent om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.
    Daarbij speelt de veiligheid van jezelf en van anderen een grote rol. Als je rijvaardigheid voldoende is om zelfstandig de weg op te kunnen, krijg je een Verklaring van rijvaardigheid.

Meenemen naar het examen

Meenemen naar het examen
  • De oproepkaart
  • Een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs
//autowenters.online/redi/wp-content/uploads/2021/04/OVERRR-1024x576-1.png //autowenters.online/redi/wp-content/uploads/2021/04/4-1024x683-1.png
section-75fd318

Informatie over het rijexamen

Verklaring van geschiktheid
Het CBR gaat ook na of je lichamelijke of geestelijke problemen hebt die van invloed kunnen zijn op je rijgedrag. Als er medisch geen belemmeringen zijn, krijg je een Verklaring van geschiktheid.

Het examen:
Het praktijkexamen voor de personenauto duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. Vraag je instructeur om mee te rijden en bij het eindgesprek aanwezig te zijn. Dan leer je des te meer van het examen.

Vooraf:
In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt. Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto.

De rit:
Dan begint de rit. De examinator let onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij beoordeelt je op tien examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere verrichtingen.

Fouten:
Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Als je tijdens de tussentijdse toets een vrijstelling hebt verdiend voor de bijzondere verrichtingen, dan wordt dit onderdeel overgeslagen bij het eerstvolgende examen.
Na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag. Als je bent geslaagd, wordt meteen de Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring van geschiktheid geregistreerd bij het CBR.
Ben je gezakt, dan licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren. Ook krijg je het uitslagformulier mee, zodat je de gegevens met je instructeur kunt bespreken voor de vervolglessen. Kijk voor meer infomatie op herkansing

Na afloop van het examen:
Als je bent geslaagd, stuurt de examinator de uitslag door, de volgende werkdag kun je dan je rijbewijs aanvragen op het gemeentehuis na overlegging van een pasfoto, ID (De Verklaring van rijvaardigheid is een half jaar geldig (het praktijkexamen), de Verklaring van geschiktheid een jaar.)

Logo
Re-di | Copyright © 2021

Autorijschool Re-Di
Remco en Diana Schutte
Leliestraat 17
7101CG Winterswijk
Tel Remco: 0610232885
Tel Diana: 0628224899
KvK: 54560551

bankrekeningnummer NL94RABO0171006550